New issue of Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab

The first issue of Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab (NTfK) in 2025 is now available at tidsskrift.dk. It is the journal’s 112th volume!

Here is the editors editorial:

Kære Læser

Med udgivelse af årets første nummer af NTfK ønskes alle læsere, medlemmer af kriminalistforeningerne og Nordisk Samarbejdsråd for Kriminologi et godt og glædeligt 2025.
Vi lægger ud med tre videnskabelige artikler, der repræsenterer tidsskriftets tematiske, metodiske og nordiske bredde. Den første artikel er baseret på en særdeles inspirerede foredrag, som Östermann præsenterede på at af de seneste forskerseminarer i NSfK. Foredraget – og artiklen – er baseret på en
analyse af nationale indsatser for at sikre høje standarder i forskningsetik. Et spørgsmål, man ikke kommer udenom er, om ”one size fits all” eller hvordan man sikrer relevante krav til alle forskningsdicipliner.
Møller og Khan er optaget af socialarbejderes overvejelser om hensigtsmæssigheden af at rette henvendelse til polititiet, hvis man har mistanke om æresrelaterede forbrydelser. Selvom det kriminaliserede område udvides, forbliver anmeldelsestilbøjeligheden lav. Undersøgelsen betegnes som et small-scale kvalitativt studie. Studiet hviler imidlertid på andre studier og præsenteres i en sold teoretisk ramme.
Rasmussen har studeret arbejdet i flere danske ungdomskriminalitetsnævn med særlig opmærksomhed rettet mod nævnenes indfrielse af en af deres opgave, nemlig at benytte genoprettende virkemidler, når børn/unge kommer for nævnet. Som et særligt argument for hensigtsmæssigheden i dette, anføres at en ikke ubetydelig del af de børn, der bringes for nævnet på grund af strafbar adfærd, selv har været i offerets rolle ved tidligere lejligheder. Artiklen er delvist en opfølgning på en tidligere artikel i NTfK 3/2023 af samme forfatter.
Før de traditionelle årsberetninger fra de nordiske kriminalistforeninger, findes tre boganmeldelser i dette nummer.
Suominen bidrager med en grundig og interessant omtale af en ph.d.-afhandling om Det strafferetlige legalitetsprincip i EU retlig belysning, som blev forsvaret ved Aarhus Universitet for nylig. Strandbakken præsenterer en interessant nylig udgivelse inden for det retspsykiatriske felt: Anbringelse og behandling som strafferetlig særforanstaltning og endelig har Søberg og Foldager skrevet en levende omtale af en ny norsk antologi om etiske problemstillinger i efterforskning: Etikk i Etterforskning – værdier, valg og dilemmaer.

Der er i sandhed grund til at forvente, at i dette nummer findes noget for enhver smag. God fornøjelse.

Anette Storgaard
Hovedredaktør

Read the current issue here (open access).